Pancakes 🥞
Ten przepis zmienił moje życie. Z nim pankejki nie mają prawa nie wyjść 🙏🏻
Najlepsze jest to, że składniki które są potrzebne, żeby je zrobić mam dosłownie ZAWSZE w domu.
Zróbcie je koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszły i czy Wam smakują!
Składniki (na 2-4 pankejki):
Najlepsze jest to, że składniki które są potrzebne, żeby je zrobić mam dosłownie ZAWSZE w domu.
Zróbcie je koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszły i czy Wam smakują!
Składniki (na 2-4 pankejki):
- 90g mąki
- łyżka cukru waniliowego/ksylitolu lub innego słodzika
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml mleka sojoweo
- łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie: syrop klonowy/wegańskie masło/dżem/płatki różane/płatki kokosowe/starta czekolada
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki
- Następnie dodaj do nich mleko sojowe wraz z olejem i dokładnie wymieszaj trzepaczką (tak aby w cieście nie było grudek)
- Patelnie lekko przesmaruj olejem i na rozgrzaną wylewaj ciasto
- Po 2 minutach przekręć i smaż kolejną minutę z drugiej strony
- Zajadaj z pysznymi dodatkami (u mnie syrop klonowy + płatki róży + płatki kokosowe)
TIP #1 Jeżeli dodajecie inny słodzik niż cukier waniliowy, warto jest dodać również łyżeczkę ekstraktu z wanilii bądź miąższ ze świeżej wanilii
TIP #2 Jeżeli używacie np mleka ryżowego, które jest naturalnie słodkie (lub używacie słodzonego mleka) możecie pominąć w przepisie również cukier
TIP #3 Ja uwielbiam też połączenie masła orzechowego z morelowym dżemem 😋
Komentarze
Prześlij komentarz