Pancakes 🥞

Ten przepis zmienił moje życie. Z nim pankejki nie mają prawa nie wyjść 🙏🏻
Najlepsze jest to, że składniki które są potrzebne, żeby je zrobić mam dosłownie ZAWSZE w domu.
Zróbcie je koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszły i czy Wam smakują!



























Składniki (na 2-4 pankejki):

  • 90g mąki 
  • łyżka cukru waniliowego/ksylitolu lub innego słodzika
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka sojoweo
  • łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: syrop klonowy/wegańskie masło/dżem/płatki różane/płatki kokosowe/starta czekolada
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki
  2. Następnie dodaj do nich mleko sojowe wraz z olejem i dokładnie wymieszaj trzepaczką (tak aby w cieście nie było grudek) 
  3. Patelnie lekko przesmaruj olejem i na rozgrzaną wylewaj ciasto 
  4. Po 2 minutach przekręć i smaż kolejną minutę z drugiej strony
  5. Zajadaj z pysznymi dodatkami (u mnie syrop klonowy + płatki róży + płatki kokosowe)

TIP #1 Jeżeli dodajecie inny słodzik niż cukier waniliowy, warto jest dodać również łyżeczkę ekstraktu z wanilii bądź miąższ ze świeżej wanilii
TIP #2 Jeżeli używacie np mleka ryżowego, które jest naturalnie słodkie (lub używacie słodzonego mleka) możecie pominąć w przepisie również cukier
TIP #3 Ja uwielbiam też połączenie masła orzechowego z morelowym dżemem 😋











Komentarze

Popularne posty