Mczadi 🌽
Mczadi, czyli gruzińskie placuszki z mąki kukurydzianej, smażone na patelni. W Gruzji jada się je z masłem i serem lub stosuje się go jako zamiennik chleba (dodatek do dań czy zup). Robi się je z mąki kukurydzianej białej, która w Polsce jest niemal nie do dostania (tu jak zawsze Kuchnie Świata nie zawodzą, bo w ich ofercie możemy znaleźć taką właśnie mąkę). Ja swoje zrobiłam z mąki kukurydzianej żółtej i chociaż są trochę inne w smaku, to wciąż je uwielbiam.
Ważne podczas robienia mczadi jest to, ab zrobić je koniecznie na świeżo, ponieważ wysychają. Jeśli nie uda Wam się zjeść wszystkich na raz (w co wątpię!) zawińcie placuszki w płócienną ściereczkę.
Składniki (4 porcje):
Ważne podczas robienia mczadi jest to, ab zrobić je koniecznie na świeżo, ponieważ wysychają. Jeśli nie uda Wam się zjeść wszystkich na raz (w co wątpię!) zawińcie placuszki w płócienną ściereczkę.
Składniki (4 porcje):
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- olej słonecznikowy do smażenia
- opcjonalnie: wegańskie masełko i/lub wegański ser
Przygotowanie:
- Mąkę kukurydzianą odmierzyć i wsypać do miski
- Dodać sól i wymieszać
- Następnie stopniowo, powoli dodajemy wodę cały czas zagniatając ciasto (niestety najlepiej aby woda aż parzyła w ręce)
- Z tak przygotowanego ciasta możemy formować placuszki o grubości ok 1 cm
- Smażymy je na dość dużej ilości tłuszczu (kładziemy na rozgrzany olej!) z obu stron, do momentu aż z każdej strony pojawi się złota skorupka
- Placuszki podaje się na gorąco, od razu po usmażeniu
Komentarze
Prześlij komentarz