FIT: Pieczone warzywa 馃

Kolejny przepis FIT to pieczone warzywa z tymiankiem i olejem s艂onecznikowym.
Porcja to ok. 357 kcal
Takie warzywa idealnie sprawdz膮 si臋 jako popo艂udniowa sa艂atka, obiad czy kolacja.
Mo偶na oczywi艣cie u偶y膰 po艂owy tej porcji i potraktowa膰 je jako dodatek do obiadu.

























Sk艂adniki:
  • 100g marchewki (ok. 2 sztuki)
  • 150-170g korzenia pietruszki (ok. 1 sztuka)
  • 100g upieczonego buraka 180g (ok. 1 sztuka)
  • 1 艂y偶ka oleju s艂onecznikowego
  • 1 艂y偶ka tymianku
  • s贸l 
  • 20g pestek granatu
  • opcjonalnie: sok z cytryny, natka pietruszki
Przygotowanie: 
  1.  Nagrzej piekarnik do 180 stopni/g贸ra-d贸艂
  2. Marchewk臋 i pietruszk臋 pokr贸j w s艂upki, dodaj do nich olej oraz 艂y偶k臋 tymianku
  3. Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika na ok 30 min
  4. W tym czasie obierz upieczonego wcze艣niej buraka i pokr贸j go na bardzo cieniutkie plasterki (mo偶na do tego u偶y膰 tarki)
  5. Po upieczeniu warzyw obsyp je lekko sol膮 
  6. Ta talerzu u艂贸偶 marchewk臋, pietruszk臋 oraz buraka - posyp wszystko pestkami granatu
  7. Dodatkowo mo偶ecie udekorowa膰 warzywa natk膮 pietruszki oraz skropi膰 wszystko sokiem z cytryny 馃崑
Warto艣ci od偶ywcze:
ok. 357 kcal 
w臋glowodany: 58,11g
bia艂ka: 7,7g
t艂uszcze: 11,63 g

Aby zwi臋kszy膰 kaloryczno艣膰 dania mo偶emy doda膰 kolejn膮 艂y偶k臋 oleju s艂onecznikowego (90 kcal) i/lub orzechy w艂oskie (20g/129 kcal), co w sumie da nam oko艂o 580 kcal!


Komentarze

Popularne posty