FIT: Pieczone warzywa 馃
Kolejny przepis FIT to pieczone warzywa z tymiankiem i olejem s艂onecznikowym.
Porcja to ok. 357 kcal
Takie warzywa idealnie sprawdz膮 si臋 jako popo艂udniowa sa艂atka, obiad czy kolacja.
Mo偶na oczywi艣cie u偶y膰 po艂owy tej porcji i potraktowa膰 je jako dodatek do obiadu.
Sk艂adniki:
Porcja to ok. 357 kcal
Takie warzywa idealnie sprawdz膮 si臋 jako popo艂udniowa sa艂atka, obiad czy kolacja.
Mo偶na oczywi艣cie u偶y膰 po艂owy tej porcji i potraktowa膰 je jako dodatek do obiadu.
Sk艂adniki:
- 100g marchewki (ok. 2 sztuki)
- 150-170g korzenia pietruszki (ok. 1 sztuka)
- 100g upieczonego buraka 180g (ok. 1 sztuka)
- 1 艂y偶ka oleju s艂onecznikowego
- 1 艂y偶ka tymianku
- s贸l
- 20g pestek granatu
- opcjonalnie: sok z cytryny, natka pietruszki
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni/g贸ra-d贸艂
- Marchewk臋 i pietruszk臋 pokr贸j w s艂upki, dodaj do nich olej oraz 艂y偶k臋 tymianku
- Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika na ok 30 min
- W tym czasie obierz upieczonego wcze艣niej buraka i pokr贸j go na bardzo cieniutkie plasterki (mo偶na do tego u偶y膰 tarki)
- Po upieczeniu warzyw obsyp je lekko sol膮
- Ta talerzu u艂贸偶 marchewk臋, pietruszk臋 oraz buraka - posyp wszystko pestkami granatu
- Dodatkowo mo偶ecie udekorowa膰 warzywa natk膮 pietruszki oraz skropi膰 wszystko sokiem z cytryny 馃崑
Warto艣ci od偶ywcze:
ok. 357 kcal
w臋glowodany: 58,11g
bia艂ka: 7,7g
t艂uszcze: 11,63 g
Komentarze
Prze艣lij komentarz