FIT: marchewkowe spaghetti z pulpetami z soczewicy 馃崫

Kolejny fit przepis to marchewkowe spaghetti z  NAJLEPSZYMI pulpetami z soczewicy jakie jad艂am i z najprostszym sosem pomidorowym.
Przepis podziel臋 na cz臋艣ci, zaczniemy od zrobienia 6 porcji pulpecik贸w (ok. 30 sztuk malutkich pulpecik贸w, po 5 sztuk na porcj臋), a nast臋pnie zrobimy sos pomidorowy.
1 porcja zawiera 320 kcal (5 pulpet贸w, 1/2 porcji sosu i 120g marchewki).





















Sk艂adniki na 6 porcji pulpet贸w z soczewicy:
  • 300g soczewicy zielonej (surowej) 
  • 1 cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶ka sosu sojowego
  • 3 艂y偶ki p艂atk贸w dro偶d偶owych
  • 3 艂y偶ki otr臋b贸w owsianych
  • 2x suszony pomidor
  • 1 艂y偶eczka bia艂ej pasty miso
  • 3 艂y偶ki wody
  • 2 "jajka" - 2 艂y偶ki siemienia lnianego z艂ocistego + 6 艂y偶ek wody
  • przyprawy: 2 艂y偶ki s艂odkiej papryki, po 1 艂y偶ce - oregano, bazylia, koper w艂oski
  • s贸l 
Przygotowanie:
  1. Soczewic臋 dok艂adnie op艂ucz i wsyp go garnka, nast臋pnie zalej 2 szklankami wody i gotuj do momentu a偶 ca艂a woda odparuje, a soczewica b臋dzie ugotowana
  2. Cebul臋 i czosnek pokr贸j drobno i poddu艣 na patelni z wod膮 oraz przyprawami
  3. Cebul臋 i czosnek prze艂贸偶 do miski, dodaj pozosta艂e sk艂adniki (pomidory suszone pokr贸j bardzo drobno) opr贸cz soczewicy
  4. Wszystko dok艂adnie wymieszaj
  5. Gdy soczewica b臋dzie ugotowana i lekko ostudzona dodaj j膮 do ca艂o艣ci i wyrabiaj r臋k膮 oko艂o 2 minuty
  6. Z farszu ulep oko艂o 30-32 sztuk pulpecik贸w (ok. 25g ka偶dy)
  7. Piecz je na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (g贸ra-d贸艂) oko艂o 30 minut
Sk艂adniki na sos pomidorowy:
  • 330g passaty pomidorowej
  • 65g pora
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶ka sosu sojowego
  • przyprawy: 2 艂y偶ki s艂odkiej papryki, po 1 艂y偶eczce - oregano, bazylia, koper w艂oski
  • s贸l 
Przygotowanie: 
  1. Pora pokr贸j w kr膮偶ki, a czosnek drobno posiekaj
  2. Udu艣 z niewielk膮 ilo艣ci膮 wody wraz z przyprawami, po chwili dodaj sos sojowy i passat臋
  3. Wymieszaj dok艂adnie i poczekaj a偶 woda troch臋 odparuje a sos si臋 zag臋艣ci

Na koniec marchewk臋 obierz w paski obieraczk膮 lub (je偶eli posiadasz) obierz specjaln膮 obieraczk膮 w kszta艂t spaghetti i namocz w zimnej wodzie 10 minut
Wymieszaj z po艂ow膮 przygotowanego sosu, na wierzch po艂贸偶 5 pulpecik贸w.
Opcjonalnie mo偶esz posypa膰 wszystko 1 艂y偶k膮 p艂atk贸w dro偶d偶owych (+34 kcal).
Taka porcja dania zawiera jedynie 320 kcal, a uwierzcie mi - jest mega syc膮ca!

Porcja 320 kcal (5 pulpet贸w, 1/2 porcji sosu i 120g marchewki) zawiera:

W臋glowodany: 59g
Bia艂ko: 19,5g
B艂onnik: 4,5g
T艂uszcze: 1,5g



Komentarze

Popularne posty