FIT: marchewkowe spaghetti z pulpetami z soczewicy 馃崫
Kolejny fit przepis to marchewkowe spaghetti z NAJLEPSZYMI pulpetami z soczewicy jakie jad艂am i z najprostszym sosem pomidorowym.
Przepis podziel臋 na cz臋艣ci, zaczniemy od zrobienia 6 porcji pulpecik贸w (ok. 30 sztuk malutkich pulpecik贸w, po 5 sztuk na porcj臋), a nast臋pnie zrobimy sos pomidorowy.
1 porcja zawiera 320 kcal (5 pulpet贸w, 1/2 porcji sosu i 120g marchewki).
Sk艂adniki na 6 porcji pulpet贸w z soczewicy:
Przepis podziel臋 na cz臋艣ci, zaczniemy od zrobienia 6 porcji pulpecik贸w (ok. 30 sztuk malutkich pulpecik贸w, po 5 sztuk na porcj臋), a nast臋pnie zrobimy sos pomidorowy.
1 porcja zawiera 320 kcal (5 pulpet贸w, 1/2 porcji sosu i 120g marchewki).
Sk艂adniki na 6 porcji pulpet贸w z soczewicy:
- 300g soczewicy zielonej (surowej)
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 1 艂y偶ka sosu sojowego
- 3 艂y偶ki p艂atk贸w dro偶d偶owych
- 3 艂y偶ki otr臋b贸w owsianych
- 2x suszony pomidor
- 1 艂y偶eczka bia艂ej pasty miso
- 3 艂y偶ki wody
- 2 "jajka" - 2 艂y偶ki siemienia lnianego z艂ocistego + 6 艂y偶ek wody
- przyprawy: 2 艂y偶ki s艂odkiej papryki, po 1 艂y偶ce - oregano, bazylia, koper w艂oski
- s贸l
Przygotowanie:
- Soczewic臋 dok艂adnie op艂ucz i wsyp go garnka, nast臋pnie zalej 2 szklankami wody i gotuj do momentu a偶 ca艂a woda odparuje, a soczewica b臋dzie ugotowana
- Cebul臋 i czosnek pokr贸j drobno i poddu艣 na patelni z wod膮 oraz przyprawami
- Cebul臋 i czosnek prze艂贸偶 do miski, dodaj pozosta艂e sk艂adniki (pomidory suszone pokr贸j bardzo drobno) opr贸cz soczewicy
- Wszystko dok艂adnie wymieszaj
- Gdy soczewica b臋dzie ugotowana i lekko ostudzona dodaj j膮 do ca艂o艣ci i wyrabiaj r臋k膮 oko艂o 2 minuty
- Z farszu ulep oko艂o 30-32 sztuk pulpecik贸w (ok. 25g ka偶dy)
- Piecz je na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (g贸ra-d贸艂) oko艂o 30 minut
Sk艂adniki na sos pomidorowy:
- 330g passaty pomidorowej
- 65g pora
- 2 z膮bki czosnku
- 1 艂y偶ka sosu sojowego
- przyprawy: 2 艂y偶ki s艂odkiej papryki, po 1 艂y偶eczce - oregano, bazylia, koper w艂oski
- s贸l
Przygotowanie:
- Pora pokr贸j w kr膮偶ki, a czosnek drobno posiekaj
- Udu艣 z niewielk膮 ilo艣ci膮 wody wraz z przyprawami, po chwili dodaj sos sojowy i passat臋
- Wymieszaj dok艂adnie i poczekaj a偶 woda troch臋 odparuje a sos si臋 zag臋艣ci
Na koniec marchewk臋 obierz w paski obieraczk膮 lub (je偶eli posiadasz) obierz specjaln膮 obieraczk膮 w kszta艂t spaghetti i namocz w zimnej wodzie 10 minut
Wymieszaj z po艂ow膮 przygotowanego sosu, na wierzch po艂贸偶 5 pulpecik贸w.
Opcjonalnie mo偶esz posypa膰 wszystko 1 艂y偶k膮 p艂atk贸w dro偶d偶owych (+34 kcal).
Taka porcja dania zawiera jedynie 320 kcal, a uwierzcie mi - jest mega syc膮ca!
Porcja 320 kcal (5 pulpet贸w, 1/2 porcji sosu i 120g marchewki) zawiera:
W臋glowodany: 59g
Bia艂ko: 19,5g
B艂onnik: 4,5g
T艂uszcze: 1,5g
Komentarze
Prze艣lij komentarz