FIT: Bakłażan z hummusem
Postanowiłam co jakiś czas wrzucać tutaj przepisy o niskiej zawartości kalorii, szczególnie kierując je do osób, które na codzień zwracają uwagę na liczbę kalorii jaką przyjmują w ciągu dnia oraz do tych, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów lub szukają zdrowszych opcji.
Dzisiaj pieczony w całości bakłażan z dodatkiem hummusu z kuminem oraz pestkami granatu.
Porcja zawiera ok. 201 kcal, więc idealnie sprawdzi się zarówno jako późne drugie śniadanie, obiad, czy kolacja! Na dole dodałam kilka podpowiedzi jak sprawić, aby szybko zamienić to danie w bardziej kaloryczną wersję obiadową (ok. 400 kcal).
Składniki (1 porcja):
Dzisiaj pieczony w całości bakłażan z dodatkiem hummusu z kuminem oraz pestkami granatu.
Porcja zawiera ok. 201 kcal, więc idealnie sprawdzi się zarówno jako późne drugie śniadanie, obiad, czy kolacja! Na dole dodałam kilka podpowiedzi jak sprawić, aby szybko zamienić to danie w bardziej kaloryczną wersję obiadową (ok. 400 kcal).
Składniki (1 porcja):
- bakłażan (ok.360g)
- 1 porcja hummusu (przepis podam na ok. 6 porcji/600g)
- 2 łyżki wody
- 20g pestek granatu
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- Bakłażana wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (góra-dół) i piecz go do momentu aż zrobi się praktycznie czarny
- Przygotuj hummus: w blenderze umieść jedną puszkę cieciorki z puszki (bez wody), ząbek czosnku, 3 łyżki tahini (pasta sezamowa), 3 łyżki soku z cytryny, sól. Zacznij powoli blendować stopniowo dodając bardzo zimną wodę (do uzyskania lekkiej, przyjemnej konsystencji).
- Gdy bakłażan ostygnie przekrój go na pół
- 1 porcję hummusu zmieszaj z dwiema łyżkami wody oraz z kminem (tak aby powstała konsystencja bardziej przypominająca sos) i nałóż na połówki bakłażana
- Posyp wszystko pestkami granatu i polej łyżką oliwy z oliwek
- Opcjonalnie można również podawać z kolendrą
Wartości odżywcze:
ok. 201 kcal
węglowodany: 34,74g
białka: 8g
tłuszcze: 6g
Jeżeli chcielibyście zwiększyć ilość kcal, tak aby ten posiłek stał się on Waszym obiadem możecie dodać łyżkę oliwy z oliwek (ok. 80kcal) i/lub całość posypać dodatkowo prażonymi orzechami nerkowca (20g; ok 111 kcal). Dodając jedno i drugie zrobi Wam się prawie 400 kcal, a to już może być całkiem sycący obiad.
Jeżeli chcielibyście zwiększyć ilość kcal, tak aby ten posiłek stał się on Waszym obiadem możecie dodać łyżkę oliwy z oliwek (ok. 80kcal) i/lub całość posypać dodatkowo prażonymi orzechami nerkowca (20g; ok 111 kcal). Dodając jedno i drugie zrobi Wam się prawie 400 kcal, a to już może być całkiem sycący obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz