Cynamonki 馃崺


Wczoraj moja kochana babunia mia艂a urodziny, wi臋c oczywi艣cie zrobi艂am jej pyyyyszne cynamonki, kt贸rymi chcia艂abym si臋 z Wami podzieli膰. Zrobi艂am te偶 tofurnik na zimno, kt贸ry wyszed艂 pyszniutki, wi臋c nied艂ugo r贸wnie偶 wstawi臋 na niego przepis.

Sk艂adniki:
  • 400g m膮ki pszennej
  • 3 艂y偶ki wega艅skiego mas艂a + kolejne 3 do posmarowania gotowego ciasta
  • 1 szklanka mleka (250ml) 
  • paczka suchych dro偶d偶y
  • cynamon
  • cukier muscovado
Przygotowanie:
  1. W garnku podgrzej mleko z 3 艂y偶kami mas艂a do oko艂o 20-30 stopni (tak 偶eby by艂o ciep艂e, nie gor膮ce!)
  2. Prze艂贸偶 do miski i dodaj dro偶d偶e, szczypt臋 soli i 艂y偶eczk臋 cukru, Pozostaw na ok. 20 min 偶eby dro偶d偶e zacz臋艂y pracowa膰.
  3. Po up艂ywie tego czasu powoli dodawaj m膮k臋 (po szklance na raz, najlepiej przesiewaj膮c j膮 aby napowietrzy膰 ciasto)
  4. Tak przygotowane ciasto odstaw na 1-2h do wyro艣ni臋cia w ciep艂ym miejscu
  5. Piekarnik ustaw na 180 stopni.
  6. Rozwa艂kuj ciasto w kszta艂t prostok膮ta, posmaruj roztopionym mas艂em, posyp spor膮 ilo艣ci膮 cukru oraz cynamonem. 
  7. Ciasto zwijaj wzd艂u偶, nast臋pnie potnij je na 2-3cm "艣limaczki"
  8. Uk艂adaj je obok siebie w okr膮g艂ej formie wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
  9. Piecz przez 20-25 min.
  10. Opcjonalnie: ja do ka偶dego 艣limaczka wk艂ada艂am jeszcze ma艂y kawa艂ek czekolady 馃崼

Komentarze

Popularne posty