Cynamonki 馃崺
Sk艂adniki:
- 400g m膮ki pszennej
- 3 艂y偶ki wega艅skiego mas艂a + kolejne 3 do posmarowania gotowego ciasta
- 1 szklanka mleka (250ml)
- paczka suchych dro偶d偶y
- cynamon
- cukier muscovado
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej mleko z 3 艂y偶kami mas艂a do oko艂o 20-30 stopni (tak 偶eby by艂o ciep艂e, nie gor膮ce!)
- Prze艂贸偶 do miski i dodaj dro偶d偶e, szczypt臋 soli i 艂y偶eczk臋 cukru, Pozostaw na ok. 20 min 偶eby dro偶d偶e zacz臋艂y pracowa膰.
- Po up艂ywie tego czasu powoli dodawaj m膮k臋 (po szklance na raz, najlepiej przesiewaj膮c j膮 aby napowietrzy膰 ciasto)
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 1-2h do wyro艣ni臋cia w ciep艂ym miejscu
- Piekarnik ustaw na 180 stopni.
- Rozwa艂kuj ciasto w kszta艂t prostok膮ta, posmaruj roztopionym mas艂em, posyp spor膮 ilo艣ci膮 cukru oraz cynamonem.
- Ciasto zwijaj wzd艂u偶, nast臋pnie potnij je na 2-3cm "艣limaczki"
- Uk艂adaj je obok siebie w okr膮g艂ej formie wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20-25 min.
- Opcjonalnie: ja do ka偶dego 艣limaczka wk艂ada艂am jeszcze ma艂y kawa艂ek czekolady 馃崼
Komentarze
Prze艣lij komentarz