Truskawkowe pole 馃崜































Bardzo prosty przepis na sa艂atk臋 z sezonowymi truskawkami, 艣wie偶ym szpinakiem oraz orzeszkami pini. Truskawki maj膮 niski indeks glikemiczny, s膮 odpowiednie nawet dla os贸b z cukrzyc膮 (!). Dodatkowo, zawarte w nich pektyny pobudzaj膮 prac臋 naszych jelit, a kwasy organiczne reguluj膮 trawienie i przy艣pieszaj膮 przemian臋 materii. Te pyszne owoce zawieraj膮 jeynie 28 kcal w 100 gramach, wi臋c mo偶na si臋 nimi zajada膰 nawet b臋d膮c na niskokalorycznej diecie.
Szpinak natomiast jest dos艂ownie bomb膮 witaminow膮, jest dobrym 藕r贸d艂em witamin K i beta karotenu. Jest te偶 dobrym 藕r贸d艂em b艂onnika pokarmowego. R贸wnie偶 nadaje si臋 dla os贸b na diecie - jego  kaloryczno艣膰 w 100g to jedynie 23 kcal!

Sk艂adniki:
  • 6 truskawek
  • gar艣膰 szpinaku i rukoli
  • 50 g silken tofu
  • 2 艂y偶ki pestek granatu
  • 2 艂y偶ki balsamico
  • 2 艂y偶ki podpra偶onych orzeszk贸w pini
Przygotowanie:
  1. Na talerzu u艂贸偶 umyty szpinak i rukol臋
  2. Pokr贸j truskawki na 膰wiartki i dodaj na talerz wraz z pestkami granatu
  3. Polej wszystko balsamico i posyp orzeszkami pini oraz pokruszonym tofu




Komentarze

Popularne posty