Pad Thai 🥜


Długo szukałam w internecie fajnego przepisu na wegański Pad Thai i ku mojemu zdziwieniu nic nie znalazłam. Postanowiłam więc stworzyć go od podstaw, starając się odtworzyć smak, który sama pamiętam. Oto i on!


Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego (grubsze wstążki)
  • 150 g tofu 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego kokosowego
  • 2 łyżeczki miso shiro
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • pół szklanki sosu sojowego jasnego (!)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • cała dymka
  • 2 garści orzechów ziemnych
  • 1 łyżka srirachy
  • 1 marchewka 

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelej zimną wodą i odstaw
  2. Na dużej patelni rozpuść 1,5 łyżki oleju kokosowego i dodaj pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek
  3. Lekko podsmaż, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj
  4. Cały czas mieszając dodawaj pastę miso, masło orzechowe i sos sriracha
  5. Po 2 minutach powoli, stopniowo dodawaj sos sojowy
  6. Rozgrzej patelnie, dodaj resztę oleju kokosowego i  wrzuć tofu
  7. Smaż do momentu aż tofu będzie złociste i naprawdę dobrze usmażone z każdej strony
  8. W tym czasie w moździerzu rozdrobnij lekko podprażone wcześniej orzechy ziemne
  9. Marchewkę pokrój w cienkie paski lub użyj obieraczki/temperówki do julienne, a dymkę posiekaj 
  10. Teraz czas aby wszystko dokładnie razem wymieszać i podawać! 















Komentarze

Popularne posty