Pad Thai 🥜
Długo szukałam w internecie fajnego przepisu na wegański Pad Thai i ku mojemu zdziwieniu nic nie znalazłam. Postanowiłam więc stworzyć go od podstaw, starając się odtworzyć smak, który sama pamiętam. Oto i on!
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego (grubsze wstążki)
- 150 g tofu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cukru palmowego kokosowego
- 2 łyżeczki miso shiro
- 4 łyżki masła orzechowego
- pół szklanki sosu sojowego jasnego (!)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- cała dymka
- 2 garści orzechów ziemnych
- 1 łyżka srirachy
- 1 marchewka
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelej zimną wodą i odstaw
- Na dużej patelni rozpuść 1,5 łyżki oleju kokosowego i dodaj pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek
- Lekko podsmaż, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj
- Cały czas mieszając dodawaj pastę miso, masło orzechowe i sos sriracha
- Po 2 minutach powoli, stopniowo dodawaj sos sojowy
- Rozgrzej patelnie, dodaj resztę oleju kokosowego i wrzuć tofu
- Smaż do momentu aż tofu będzie złociste i naprawdę dobrze usmażone z każdej strony
- W tym czasie w moździerzu rozdrobnij lekko podprażone wcześniej orzechy ziemne
- Marchewkę pokrój w cienkie paski lub użyj obieraczki/temperówki do julienne, a dymkę posiekaj
- Teraz czas aby wszystko dokładnie razem wymieszać i podawać!

Komentarze
Prześlij komentarz