Maroka艅ski couscous z kalafiora 馃嚥馃嚘 /raw; gluten-free/


Dzisiaj przenosimy si臋 do Maroka, gdzie rok temu uda艂o mi si臋 sp臋dzi膰 kilka cudownych dni. Zainspirowana miejscem, stworzy艂am sa艂atk臋, w kt贸rej zamiast kaszy bulgur lub kuskus u偶y艂am w艂a艣nie kalafiora. Dzi臋ki temu sa艂atka sa艂atka sta艂a si臋 mniej kaloryczna, raw, bezglutenowa i o wiele zdrowsza, bowiem kalafior jest to warzywo, kt贸re nale偶y do grupy pokarm贸w ro艣linnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym (szczeg贸lnie rak prostaty oraz p臋cherza). Dodatkowo jest to warzywo niskoskrobiowe, kt贸re spo偶ywane w ilo艣ci 50 gram贸w dziennie mo偶e zmniejsza膰 ryzyko raka jamy ustnej, gard艂a i krtani o 28% (!). Po kalafior powinny r贸wnie偶 si臋ga膰 osoby maj膮ce problem z wrzodami.

Sk艂adniki:
  • p贸艂 g艂贸wki kalafiora
  • 艣wie偶a kolendra
  • 艣wie偶a mi臋ta
  • 2 艂y偶ki rodzynek 
  • 4 daktyle
  • 2 艂y偶ki posiekanych migda艂贸w
  • 3 艂y偶eczki przyprawy Ras el Hanout (maroka艅ska mieszanka przypraw)
  • sos: 2 艂y偶eczki tahini (pasta sezamowa), 2 艂y偶ki wody, wyci艣ni臋ty sok z po艂owy cytryny, 1 艂y偶eczka syropu z agawy/klonowego
  • 1/2 granatu
Przygotowanie:
  1. Kalafiora zblendowa膰 na "kuskus", nast臋pnie prze艂o偶y膰 go do miski
  2. Doda膰 rodzynki, posiekane daktyle, migda艂y, kolendr臋, mi臋t臋 oraz przypraw臋 ras el hanout
  3. Przygotowa膰 sos: w miseczce po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki i dobrze wymiesza膰
  4. Do sa艂atki dodaj sos i dok艂adnie wymieszaj
  5. Na koniec dodaj pestki granatu i delikatnie wmieszaj je w sa艂atk臋

Komentarze

Popularne posty