Falafel

Dzisiaj przeniosłam się na chwilę do krajów arabskich robiąc FALAFELE 🥒🍅🌶🥕🥔!! Zrobiłam też do nich klasyczny hummus i warzywa gotowane na parze 😍


Składniki:
  • 50g (suchej) namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki (można też połączyć)
  • przyprawy: po 0,5 łyżeczki  kardamonu, cynamonu, kminu rzymskiego, kolendra
  • pół papryczki chilli
  • sól
  • warzywa ugotowane na parze z dodatkiem soli: bób, fasolka szparagowa zielona i żółta 
  • warzywa świeże: szpinak, pomidorki koktajlowe, kiełki, marchewka, kolendra

Przygotowanie: 
  1. Namoczoną ciecierzycę wraz z uprażonymi przyprawami, solą oraz czosnkiem zblendowac. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Cebulę, chilli oraz natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty zblendowanych składników. Włóż masę do lodówki na 20 minut.
  2. W tym ugotuj na parze bób wraz z fasolką szparagową oraz pokrój świeże warzywa.
  3. Hummus przygotuj zgodnie z przepisem: https://happyherbivorous.blogspot.com/2017/04/wschodnie-rarytasy.html
  4. Wyjmij masę z lodówki, formuj kotleciki i smaż na oleju. Gdy falafele będą brązowo złociste przewróć je na druga stronę. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  5. Wszystkie składniki dania są gotowe, wystarczy wyłożyć je na większy talerz i dzielić się z innymi przyjemnością jedzenia :)



Komentarze

Popularne posty