Falafel
Dzisiaj przeniosłam się na chwilę do krajów arabskich robiąc FALAFELE
🥒
🍅🌶
🥕
🥔!! Zrobiłam też do nich klasyczny hummus i warzywa gotowane na parze
😍





Składniki:
- 50g (suchej) namoczonej przez noc ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki (można też połączyć)
- przyprawy: po 0,5 łyżeczki kardamonu, cynamonu, kminu rzymskiego, kolendra
- pół papryczki chilli
- sól
- warzywa ugotowane na parze z dodatkiem soli: bób, fasolka szparagowa zielona i żółta
- warzywa świeże: szpinak, pomidorki koktajlowe, kiełki, marchewka, kolendra
Przygotowanie:
- Namoczoną ciecierzycę wraz z uprażonymi przyprawami, solą oraz czosnkiem zblendowac. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Cebulę, chilli oraz natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty zblendowanych składników. Włóż masę do lodówki na 20 minut.
- W tym ugotuj na parze bób wraz z fasolką szparagową oraz pokrój świeże warzywa.
- Hummus przygotuj zgodnie z przepisem: https://happyherbivorous.blogspot.com/2017/04/wschodnie-rarytasy.html
- Wyjmij masę z lodówki, formuj kotleciki i smaż na oleju. Gdy falafele będą brązowo złociste przewróć je na druga stronę. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Wszystkie składniki dania są gotowe, wystarczy wyłożyć je na większy talerz i dzielić się z innymi przyjemnością jedzenia :)
Komentarze
Prześlij komentarz