Zamówienie z BIOGO, pudding jaglany i meksykańskie burrito!
We współpracy ze sklepem biogo.pl stworzyłam dla Was dwa przepisy - waniliowy, jaglany pudding z musem z truskawek oraz meksykańskie burrito (zrobiłam je w wersji z tortillą oraz w wersji light - na sałacie).
JAGLANY PUDDING
JAGLANY PUDDING
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- jedna szklanka mleka jaglanego (+ trochę pół szklanki do gotowania kaszy)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- garść świeżych truskawek zmiksowanych na mus
- garść podprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać (w przeciwnym razie nasz pudding może wyjść gorzki), a następnie ugotować w szklance wody z mlekiem jaglanym (pół na pół) oraz z cukrem waniliowym. Najlepiej gotować kaszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu aż wsiąknie ona cały płyn.
- Po wystudzeniu należy przełożyć kaszę do blendera, dodać mleko roślinne i blendować do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję budyniu i być dość słodka, ponieważ truskawki są lekko kwaśne.
- Tak przygotowaną masę przekładaj naprzemiennie z musem truskawkowym w wybranym naczyniu i włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Przed samym podaniem posyp pudding z wierzchu płatkami migdałów.
BURRITO
Składniki:
- opakowanie tortilli
- pół puszki pomidorów pelati
- pół puszki fasoli czarnej
- 100g kukurydzy z zalewy
- 1 chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka sosu sojowego
- 50 g granulatu sojowego
- domowa mieszanka przypraw meksykańskich podprażonych i zmielonych w moździerzu (1 łyżeczka: kardamonu, soli gruboziarnistej; 2 łyżeczki: kolendry w ziarnach, kminu rzymskiego, papryki słodkiej, papryki wędzonej; kawałek kory cynamonu)
- 3 łyżki oregano
- świeża kolendra
- sałata
- opcjonalnie: marynowane jalapeño
Przygotowanie:
- Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i chilli. Po minucie dodaj 3 łyżki naszej przyprawy meksykańskiej oraz granulat sojowy. Smaż około 5 minut często mieszając w garnku.
- Gdy wszystko jest podsmażone do garnka dodaj pomidory pelati oraz sos sojowy. Gotuj ok 10 min aby sos się zagęścił.
- Dodaj fasolę oraz kukurydzę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3-5 min.
- Tortille połóż na patelnię grillową na 10-20 sekund, aby zrobiła się lekko ciepła (będzie łatwiej zwinąć burrito).
- Pozostaje wyłożyć wszystko na tortille: najpierw sałata, potem nasz sos i na koniec kolendra i jalapeño. Nadzienie kładziemy na jednej połowie tortilli pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegów tortilli. Dzięki temu podczas zwijania nic nie powinno nam się wysypać.
- Złap brzegi tortilli, które są bliżej Ciebie i zacznuj zwijąć burrito do przodu przytrzymując farsz.
- Teraz należy zagiąć brzegi do środka jednocześnie przytrzymując burrito tak, aby nic się nie wysypało. Teraz zostaje już tylko dokończyć rollowanie.
- Tak przygotowane burrito połóż na rozgrzaną patelnie grillową i podsmaż z obu stron. Na końcu przekrój burrito na pół lub jedz je w całości!
Poniżej zamieszczam jeszcze wersję light, czyli burrito na sałacie!
Jeśli chodzi o samo zamówienie, to jestem bardzo zadowolona z jakości produktów, ale także z czasu oczekiwania na dostawę (w zależności od zamawianych produktów czas oczekiwania to 24-48h!).
Na terenie Wrocławia zamówienie można odebrać osobiście, natomiast jeżeli ktoś zamawia dostawę do domu to polecam zrobić większe zamówienie, ponieważ od 250 zł dostawa jest darmowa (!)
Komentarze
Prześlij komentarz