Zamówienie z BIOGO, pudding jaglany i meksykańskie burrito!

We współpracy ze sklepem biogo.pl stworzyłam dla Was dwa przepisy - waniliowy, jaglany pudding z musem z truskawek oraz meksykańskie burrito (zrobiłam je w wersji z tortillą oraz w wersji light - na sałacie).

JAGLANY PUDDING


Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • jedna szklanka mleka jaglanego (+ trochę pół szklanki do gotowania kaszy)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść świeżych truskawek zmiksowanych na mus
  • garść podprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać (w przeciwnym razie nasz pudding może wyjść gorzki), a następnie ugotować w szklance wody z mlekiem jaglanym (pół na pół) oraz z cukrem waniliowym. Najlepiej gotować kaszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu aż wsiąknie ona cały płyn.
  2. Po wystudzeniu należy przełożyć kaszę do blendera, dodać mleko roślinne i blendować do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję budyniu i być dość słodka, ponieważ truskawki są lekko kwaśne.
  3. Tak przygotowaną masę przekładaj naprzemiennie z musem truskawkowym w wybranym naczyniu i włóż do lodówki na minimum godzinę.
  4. Przed samym podaniem posyp pudding z wierzchu płatkami migdałów.



BURRITO


Składniki:
  • opakowanie tortilli
  • pół puszki pomidorów pelati
  • pół puszki fasoli czarnej
  • 100g kukurydzy z zalewy
  • 1 chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 g granulatu sojowego
  • domowa mieszanka przypraw meksykańskich podprażonych i zmielonych w moździerzu (1 łyżeczka: kardamonu, soli gruboziarnistej; 2 łyżeczki: kolendry w ziarnach, kminu rzymskiego, papryki słodkiej, papryki wędzonej; kawałek kory cynamonu) 
  • 3 łyżki oregano
  • świeża kolendra
  • sałata
  • opcjonalnie: marynowane jalapeño
Przygotowanie:
  1. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i chilli. Po minucie dodaj 3 łyżki naszej przyprawy meksykańskiej oraz granulat sojowy. Smaż około 5 minut często mieszając w garnku. 
  2. Gdy wszystko jest podsmażone do garnka dodaj pomidory pelati oraz sos sojowy. Gotuj ok 10 min aby sos się zagęścił.
  3. Dodaj fasolę oraz kukurydzę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3-5 min.
  4. Tortille połóż na patelnię grillową na 10-20 sekund, aby zrobiła się lekko ciepła (będzie łatwiej zwinąć burrito).
  5. Pozostaje wyłożyć wszystko na tortille: najpierw sałata, potem nasz sos i na koniec kolendra i jalapeño. Nadzienie kładziemy na jednej połowie tortilli pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegów tortilli. Dzięki temu podczas zwijania nic nie powinno nam się wysypać. 
  6. Złap brzegi tortilli, które są bliżej Ciebie i zacznuj zwijąć burrito do przodu przytrzymując farsz. 
  7. Teraz należy zagiąć brzegi do środka jednocześnie przytrzymując burrito tak, aby nic się nie wysypało. Teraz zostaje już tylko dokończyć rollowanie.
  8. Tak przygotowane burrito połóż na rozgrzaną patelnie grillową i podsmaż z obu stron. Na końcu przekrój burrito na pół lub jedz je w całości!

Poniżej zamieszczam jeszcze wersję light, czyli burrito na sałacie! 



Jeśli chodzi o samo zamówienie, to jestem bardzo zadowolona z jakości produktów, ale także z czasu oczekiwania na dostawę (w zależności od zamawianych produktów czas oczekiwania to 24-48h!).
Na terenie Wrocławia zamówienie można odebrać osobiście, natomiast jeżeli ktoś zamawia dostawę do domu to polecam zrobić większe zamówienie, ponieważ od 250 zł dostawa jest darmowa (!)

Komentarze

Popularne posty