Plátanos fritos 🍌
Strasznie się cieszę, że w końcu mogę Wam przedstawić kolejny przepis prosto z Meksyku - Plátanos fritos, czyli smażone platany! Do tego sos na bazie tofu i pieczonego czosnku, syrop z agawy (produkowany w Meksyku, idealnie pasuje do tego dania) oraz pestki dyni.
Platan jest owoco-warzywem. Niedojrzały platan bardziej przypomina warzywo, gdy dojrzeje – owoc. Platany zawierają dużo witamin z grupy A, C i B6, ale również magnezu i potasu
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 duży platan
- 2 ząbki czosnku (pieczone)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 50 g tofu
- 2 łyżki wody
- 4-5 orzechów nerkowca
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- do podania: syrop z agawy, prażone pestki dyni
Przygotowanie:
- Platana obierz ze skórki i połóż na mocno rozgrzany olej. Zmniejsz ogień i smaż platana około 10 min. Uważaj, aby go nie przypalić!
- W czasie, gdy nasz platan się smaży, przygotujemy nasz sos. 2 pieczone ząbki czosnku przełóż do blendera, dodaj tofu, sok z cytryny, wodę, sól, nerkowce oraz płatki drożdżowe. Blenduj do momentu aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sładki sos.
- Platana odsącz na ręczniku papierowym i przełóż na talerz
- Polej go sosem czosnkowym, sporą ilością syropu z agawy i posyp pestkami dyni
SMACZNEGO!
Bardzo ciekawe danie
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuń