Plátanos fritos 🍌



Strasznie się cieszę, że w końcu mogę Wam przedstawić kolejny przepis prosto z Meksyku - Plátanos fritos, czyli smażone platany! Do tego sos na bazie tofu i pieczonego czosnku, syrop z agawy (produkowany w Meksyku, idealnie pasuje do tego dania)  oraz pestki dyni.

Platan jest owoco-warzywem. Niedojrzały platan bardziej przypomina warzywo, gdy dojrzeje – owoc.  Platany zawierają dużo witamin z grupy A, C i B6, ale również magnezu i potasu


Składniki:

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 duży platan
  • 2 ząbki czosnku (pieczone)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 50 g tofu
  • 2 łyżki wody
  • 4-5 orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • do podania: syrop z agawy, prażone pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Platana obierz ze skórki i połóż na mocno rozgrzany olej. Zmniejsz ogień i smaż platana około 10 min. Uważaj, aby go nie przypalić! 
  2. W czasie, gdy nasz platan się smaży, przygotujemy nasz sos. 2 pieczone ząbki czosnku przełóż do blendera, dodaj tofu, sok z cytryny, wodę, sól, nerkowce oraz płatki drożdżowe. Blenduj do momentu aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sładki sos.
  3. Platana odsącz na ręczniku papierowym i przełóż na talerz
  4. Polej go sosem czosnkowym, sporą ilością syropu z agawy i posyp pestkami dyni


SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty