Penne z bakłażanem i ajvarem 🍆🌶 (bezglutenowy)




Składniki:


  • 100 g penne kukurydzianego
  • bakłażan
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki ajvaru ostrego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże szalotki
  • prażone ziarna słonecznika
  • łyżeczka: oregano, bazylii, tymianku
  • 1 łyżka oleju ze słonecznika/z suszonych pomidorów
  • sól
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Zacznij od zagotowania wody, ponieważ całą resztę zrobisz w trakcie gotowania się makaronu.
  2. Na oleju podsmaż posiekany drobno czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka. 
  3. Po 2 minutach wrzuć sporą garść słonecznika i smaż wszystko razem przez około minutę. 
  4. Teraz dodaj pokrojonego w sporą kostkę bakłażana. 
  5. Gdy bakłażan będzie już zarumieniony dodaj passatę oraz ajvar.
  6. Dopraw oregano, bazylią oraz tymiankiem. W razie potrzeby dodaj również sól.
  7. Gotowy makaron dokładnie przelej zimną wodą i połącz z sosem
  8. Na koniec posyp wszystko płatkami drożdżowymi, pestkami słonecznika oraz bazylią!

Komentarze

Popularne posty