Penne z bakłażanem i ajvarem 🍆🌶 (bezglutenowy)
Składniki:
- 100 g penne kukurydzianego
- bakłażan
- 400 ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki ajvaru ostrego
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże szalotki
- prażone ziarna słonecznika
- łyżeczka: oregano, bazylii, tymianku
- 1 łyżka oleju ze słonecznika/z suszonych pomidorów
- sól
- opcjonalnie: płatki drożdżowe, świeża bazylia
Przygotowanie:
- Zacznij od zagotowania wody, ponieważ całą resztę zrobisz w trakcie gotowania się makaronu.
- Na oleju podsmaż posiekany drobno czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka.
- Po 2 minutach wrzuć sporą garść słonecznika i smaż wszystko razem przez około minutę.
- Teraz dodaj pokrojonego w sporą kostkę bakłażana.
- Gdy bakłażan będzie już zarumieniony dodaj passatę oraz ajvar.
- Dopraw oregano, bazylią oraz tymiankiem. W razie potrzeby dodaj również sól.
- Gotowy makaron dokładnie przelej zimną wodą i połącz z sosem
- Na koniec posyp wszystko płatkami drożdżowymi, pestkami słonecznika oraz bazylią!
Komentarze
Prześlij komentarz