Enokitake vermicelli 馃崪



Sk艂adniki:
  • Marynata do tofu: 4 艂y偶ki sosu sojowego jasnego, 1 艂y偶ka sezamu bia艂ego, 1 艂y偶ka sezamu czarnego, 1 艂y偶ka oleju sezamowego, 1 艂y偶ka syropu z agawy, 1 艂y偶ka srirachy, 1 艂y偶ka wody, 2 艂y偶ki m膮ki z ciecierzycy
  • 150g tofu
  • 50g makaronu sojowego (vermicelli)
  • 150g morozonego groszku
  • 4-5 namoczonych wcze艣niej grzyb贸w shitake
  • gar艣膰 grzyb贸w enoki
  • 1 z膮bek czosnku
  • 5cm kawa艂ek imbiru
  • 1 艂y偶ka tahini
  • p贸艂 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
  • 1 艂y偶ka srirachy
  • olej kokosowy do sma偶enia 
  • Do podania: kolendra, kie艂ki fasoli mung, kawa艂ek cytryny/limonki, orzechy ziemne
Przygotowanie:
  1. Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w miseczce i dok艂adnie wymieszaj
  2. Pokroj tofu w 3-4cm plastry i prze艂贸偶 do miski z marynat膮. Odstaw na 10-15min do lod贸wki
  3. Rozgrzej wok lub g艂臋bsza patelnie
  4. Wrzu膰 posiekany drobno czosnek oraz imbir
  5. Grzyby shitake pokr贸j na mniejsze cz臋艣ci i dodaj na patelnie, po chwili wlej tam r贸wnie偶 wod臋 w kt贸rej moczy艂y si臋 grzyby
  6. Dodaj mro偶ony groszek, sos sojowy, tahini, srirache oraz bulion/wod臋 i gotuj chwile w celu zag臋szczenia sosu
  7. W czasie gdy sos si臋 gotuje, rozgrzej patelnie z olejem kokosowym i usma偶 tofu na z艂oty kolor
  8. Marynat臋 kt贸ra zosta艂a dodaj do sosu (troch臋 go to zag臋艣ci)
  9. Na koniec dodaj do sosu grzyby enoki
  10. Makaron zalej wrz膮tkiem i po 2 min odced藕 go
  11. Na talerz wy艂贸偶 makaron, polej go sosem, po艂贸偶 usma偶one tofu, posyp wszystko kolendra, kie艂kami i orzeszkami. Dodatkowo mo偶esz pola膰 wszystko sosem sriracha oraz pokropi膰 sokiem z cytryny lub limonki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty