Enokitake vermicelli 馃崪
Sk艂adniki:
- Marynata do tofu: 4 艂y偶ki sosu sojowego jasnego, 1 艂y偶ka sezamu bia艂ego, 1 艂y偶ka sezamu czarnego, 1 艂y偶ka oleju sezamowego, 1 艂y偶ka syropu z agawy, 1 艂y偶ka srirachy, 1 艂y偶ka wody, 2 艂y偶ki m膮ki z ciecierzycy
- 150g tofu
- 50g makaronu sojowego (vermicelli)
- 150g morozonego groszku
- 4-5 namoczonych wcze艣niej grzyb贸w shitake
- gar艣膰 grzyb贸w enoki
- 1 z膮bek czosnku
- 5cm kawa艂ek imbiru
- 1 艂y偶ka tahini
- p贸艂 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
- 1 艂y偶ka srirachy
- olej kokosowy do sma偶enia
- Do podania: kolendra, kie艂ki fasoli mung, kawa艂ek cytryny/limonki, orzechy ziemne
Przygotowanie:
- Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w miseczce i dok艂adnie wymieszaj
- Pokroj tofu w 3-4cm plastry i prze艂贸偶 do miski z marynat膮. Odstaw na 10-15min do lod贸wki
- Rozgrzej wok lub g艂臋bsza patelnie
- Wrzu膰 posiekany drobno czosnek oraz imbir
- Grzyby shitake pokr贸j na mniejsze cz臋艣ci i dodaj na patelnie, po chwili wlej tam r贸wnie偶 wod臋 w kt贸rej moczy艂y si臋 grzyby
- Dodaj mro偶ony groszek, sos sojowy, tahini, srirache oraz bulion/wod臋 i gotuj chwile w celu zag臋szczenia sosu
- W czasie gdy sos si臋 gotuje, rozgrzej patelnie z olejem kokosowym i usma偶 tofu na z艂oty kolor
- Marynat臋 kt贸ra zosta艂a dodaj do sosu (troch臋 go to zag臋艣ci)
- Na koniec dodaj do sosu grzyby enoki
- Makaron zalej wrz膮tkiem i po 2 min odced藕 go
- Na talerz wy艂贸偶 makaron, polej go sosem, po艂贸偶 usma偶one tofu, posyp wszystko kolendra, kie艂kami i orzeszkami. Dodatkowo mo偶esz pola膰 wszystko sosem sriracha oraz pokropi膰 sokiem z cytryny lub limonki
Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz