Domowa pasta tamaryndowa
Przywiozłam z Meksyku trochę owoców tamaryndowca i wreszcie nadszedł czas żeby podzielić się z Wami kilkoma informacjami na temat tego tajemniczego owocu i oczywiście przepisem na domową pastę tamaryndową!
Na początek kilka ciekawostek na temat samego tamaryndowca oraz tamaryndu.
Nazwa tamarynd wzięła się z mitologii hinduskiej i oznacza ona „daktyl Indii”. Związana jest ze ślubem boga Kriszny, którego święto obchodzone jest w listopadzie.
Tamarynd jest to zakrzywiony, brązowy strąk drzewa tamaryndowca. Zawiera lepki miąższ, który otacza ciemnobrązowe nasiona. Smak tamaryndowca jest słodko-kwaśny i owocowy.
Tamarynd wykorzystuje się jako składnik sosów, curry, dań warzywnych, ryżowych i z soczewicy. Można też doprawiać nim różne zupy.Tamarynd zagęszczacza sosy, przetwory owocowe, jest częstym składnikiem słodyczy (W Meksyku bardzo popularne są słodycze z tamaryndowcem). Ma również działanie konserwujące, poprawia zachować czerwony/pomarańczowy kolor przetworów oraz ich dobry smak.
Właściwości:
- Bogaty w błonnik, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń, magnez.
- Bardzo dobry na jelita, mięśnie, układ nerwowy oraz gospodarkę wodną organizmu.
- Zawiera też przeciwutleniacz, kwas winowy, który pomaga organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami.
- Źródło witamin z grupy B (prawidłowe funkcjonowanie organizmu)
- Źródło witamin z grupy A (skóra, wzrok)
- Źródło witamin z grupy C (prawidłowy poziom odporności organizmu na wirusy i infekcje)
A teraz przepis na pastę tamaryndową!
- Obierz tamarynd z twardych łupinek i wyciągnij wszystkie pestki
- Miąższ zalej wrzątkiem i odstaw na 15-30 min
- Po tym czasie wyjmij tamaryndowiec na drobne sito i przetrzyj go (np. drewnianą łyżką) na gęstą papkę.
- W razie potrzeby dodaj trochę wody, w której był moczony tamarynd
- Gotową pastę przełóż do słoika
- Przechowuj w lodówce
Tamaryndowiec przed obraniem
Już obrany tamaryndowiec
Komentarze
Prześlij komentarz