Buddha Bowl z dzikim ry偶em 馃崥馃馃尪

Dzisiaj dziel臋 si臋 z Wami przepisem, dzi臋ki kt贸remu wygra艂am konkurs organizowany przez stacj臋 Kuchnia + oraz Mart臋 Dymek, blogerk臋 (Jad艂onomia) oraz prowadz膮c膮 w programie Zielona Rewolucja Marty Dymek. Da艂o mi to mo偶liwo艣膰 wzi臋cia udzia艂u w programie, co okaza艂o si臋 ciekaw膮 przygod膮. Sezon rusza ju偶 za 2 dni, 7 maja!! 



Sk艂adniki:

  • 100 g dzikiego ry偶u
  • 300 g ciecierzycy ugotowanej
  • 180 g tofu
  • 3 艂y偶ki sezamu (czarnego i bia艂ego)
  • 3 艂y偶ki orzech贸w ziemnych (bez soli i t艂uszczu)
  • szpinak
  • papryka z贸艂ta
  • szczypiorek
  • kolendra
  • og贸rek
  • marchewka
  • kie艂ki (dowolne, u mnie rzodkiewki)
  • szalotka
  • przyprawy: papryka w臋dzona, papryka ostra w proszku
  • s贸l, oliwa z oliwek, kmin rzymski, kolendra (ziarna)

      Sos:
  • 2 艂y偶eczki mas艂a orzechowego
  • 2 艂y偶eczki tahini
  • 10 艂y偶ek sosu sojowego jasnego
  • sok z ca艂ej limonki 
  • 2 艂y偶ki octu ry偶owego
  • 20 g 艣wie偶ego, startego imbiru
  • 1-2 z膮bki czosnku
  • cebula szalotka
  • 2-3 艂y偶ki gor膮cej wody
Przygotowanie:

  1. Ry偶 gotuje si臋 oko艂o 40 minut, wi臋c to od niego zacznij przygotowywa膰 nasze danie. Ry偶 gotuj w wodzie w proporcji: 1 szklanka ry偶u na 2 szklanki wody. 
  2. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. 
  3. Na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia wysyp cieciork臋 i przypraw j膮 oliw膮 z oliwek, sol膮 gruboziarnist膮, po 艂y偶eczce kolendry, kminu rzymskiego, papryki w臋dzonej i ostrej. Nast臋pnie wstaw do piekarnika na oko艂o 30 minut. 
  4. Teraz przygotuj sos: po艂膮cz wszystkie sk艂adniki i dok艂adnie wymieszaj (czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeci艣nij przez prask臋), a nast臋pnie odstaw sos do lod贸wki. 
  5. Tofu pokr贸j w 艣redniej wielko艣ci kostki, skrop sosem sojowym ciemnym i grilluj je na patelni grillowej. 
  6. W czasie, gdy tofu si臋 sma偶y, pokr贸j wszystkie warzywa w cienkie paski (og贸rek, marchewka, szalotka, papryka). 
  7. Na ma艂ej patelni podpra偶 sezam z orzechami ziemnymi, kt贸re wcze艣niej nale偶y rozdrobni膰 w mo藕dzierzu. 
  8. Czas, aby wszystko wy艂o偶y膰 na talerz - zaczynij od ry偶u, a p贸藕niej wed艂ug uznania u艂贸偶 wszystkie warzywa, tofu oraz cieciork臋. 
  9. Na koniec posyp wszystko 艣wie偶膮 kolendr膮 i szczypiorkiem, polej 艂y偶eczk膮 oleju sezamowego oraz sosem i na samym ko艅cu posyp wszystko nasz膮 mieszank膮 sezamowo-orzechow膮! 
  10. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty